IMG_8232

Εισαγωγή

Η υγεία είναι αναμφίβολα ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά μας και είναι φυσικό να την προστατεύουμε και να ανησυχούμε για την ευημερία της. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους, αυτή η ανησυχία κλιμακώνεται σε έναν επίπονο και συντριπτικό πανικό για την ύπαρξη μιας σοβαρής ασθένειας.

 Ένας πόνος ή μια ενόχληση δεν οδηγεί στην σκέψη «Θα το έχω στο νου μου μήπως χρειαστεί να το εξετάσει γιατρός» αλλά  στην σκέψη «Έχω σίγουρα κάτι πολύ σοβαρό και πρέπει να το δω πριν να είναι πολύ αργά».

Η διαφορά ανάμεσα στις δύο αυτές σκέψεις είναι πως η πρώτη, κάνει το άτομο να εξετάσει ρεαλιστικά την κατάσταση και να μην δημιουργήσει χιλιάδες καταστροφικά σενάρια στο μυαλό μας. Από την άλλη πλευρά, η δεύτερη σκέψη οδηγεί σε υπερανάλυση καταστροφικών σεναρίων που πυροδοτούν, σχεδόν αστραπιαία, έντονο άγχος.

Όλα τα παραπάνω, όταν βρίσκονται σε έντονο βαθμό στην καθημερινότητα του ατόμου, οδηγούν στην Διαταραχή Άγχους Ασθένειας, γνωστό και ως Υποχονδρίαση.

Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στις ιδιαιτερότητες της Διαταραχής Άγχους Ασθένειας (ΔΑΑ), διερευνώντας τις αιτίες, τα συμπτώματα της και τους τρόπους αντιμετώπισης της.

Αίτια

Για την κατανόηση της εμφάνισης της ΔΑΑ καλό είναι να εστιάσουμε στον συνδυασμό των ψυχολογικών, βιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η γενετική προδιάθεση, οι τραυματικές εμπειρίες, το οικογενειακό ιστορικό άγχους για την υγεία μπορεί να είναι παράγοντες πυροδότησης και διατήρησης της ΔΑΑ. Επιπρόσθετα, σημαντικό είναι να εξετάσουμε καταστάσεις όπως ένα ιστορικό σοβαρής ασθένειας ή το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, παράγοντες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εκλυτικοί παράγοντες.

Συμπτώματα

  • Υπερβολική ανησυχία για την υγεία του ατόμου με συχνά καταστροφικά συμπεράσματα.
  • Συνεχής επισκέψεις σε γιατρούς με στόχο τον καθησυχασμό από την έντονη ανησυχία. Αυτό οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο επαναλαμβανόμενων επισκέψεων σε γιατρούς και σε ιατρικές εξετάσεις.
  • Έκπτωση καθημερινής λειτουργικότητας εξαιτίας του άγχους που παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή του ατόμου, επηρεάζοντας τομείς όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις, ή εργασία και κοινωνικές δραστηριότητες.
  • Συχνή αναζήτηση πληροφοριών για συμπτώματα στο διαδίκτυο.

Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις

Η θεραπευτική διαδικασία μπορεί να εστιάσει σε εκείνα τα σημεία που έρχονται δημιουργούν αυτές τις συναισθηματικές, γνωσιακές και συμπεριφορικές αναστατώσεις. Μέσω της τροποποίησης των δυσλειτουργικών πεποιθήσεων, το άτομο μπορεί να μειώσει σημαντικά τις συναισθηματικές αναστατώσεις. Αυτές με την σειρά τους να οδηγήσουν σε πιο λειτουργικές σκέψεις και συμπεριφορές στο κομμάτι της υγείας αλλά και γενικότερα της καθημερινότητας του.
Η επίγνωση των σκέψεων, των συμπτωμάτων και των συναισθημάτων αποτελούν κρίσιμα βήματα για τη διαχείριση αυτής της διαταραχής. Με τη σωστή υποστήριξη και τις κατάλληλες παρεμβάσεις το άτομο μπορεί να επαναφέρει την λειτουργικότητα στην καθημερινότητα του και να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του.

Μοιράσου το άρθρο: